ukochane kruche ciasteczka MaTolków

Nie byłam, nie jestem i pewnie już nie będę świetną kucharką, ale uwielbiam piec słodkości. Świąteczne kruche ciasteczka były jednym z pierwszych wypieków, których dokonałam z dzieckiem. Od tamtej pory minęło prawie 10 lat, a przepis nadal utrzymuje się w pierwszej dziesiątce naszych przysmaków. Jest banalny, wykonanie ciasteczek trwa bardzo krótko (zjedzenie jeszcze krócej) i naprawdę każdy da sobie z nimi radę. Nic, tylko piec... i zajadać.



SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 torebeczki cukru waniliowego

WKONANIE:
1. wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera i wyrobić na gładką masę. 
2. Kiedy ciasto nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji, zawinąć w folię i wsadzić na 2 godz. do zamrażarki.
3. Po tym czasie wyjmować ciasto w częściach z lodówki. Rozwałkować (podsypując mąką), wyciąć foremkami kształty i ułożyć na blasze.
4. Piec w rozgrzanym do 200st. C piekarniku przez 15 minut. Należy bardzo pilnować czasu, bo 90 sekund dzieli ciasteczka od pysznych, do gorzkich i spalonych. 
5. Zarumienione ciasteczka wyjąć z piekarnika i układać w blaszanym pudełku. 
6. Najpyszniejsze są posypane cukrem pudrem. 

Smacznego!

PS. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz

Komentarze

Prześlij komentarz